Over ons

MENNO LUDRIKS
UITGEVER

Menno Ludriks (1982) is de directeur en oprichter van uitgeverij MENLU. Geboren in Amstelveen is hij via omzwervingen in Hong Kong, Curaçao en in Brussel uiteindelijk neergestreken in het landelijke Zuid-Limburg.

Met MENLU wil hij nieuw tekentalent uit zowel binnen- en buitenland de kans geven om hun werk professioneel uit te laten geven. Doordat MENLU op een steenworp afstand van zowel België als Duitsland gevestigd is, heeft de Uitgeverij automatisch een internationaal karakter die verder dan de grenzen van Nederland kijkt.

Nadat hij zelf enige tijd actief is geweest in de wereld van film, televisie en van andere visuele media richt Menno zich nu op het uitgeven van mooie verhalen met dito tekenwerk. Met advies van gevestigde namen in de stripwereld is hij altijd op zoek naar de volgende tekentoppers.

BARBARA STOK

Barbara Stok (1970) is bekend geworden met autobiografische stripverhalen. Ze heeft inmiddels 12 boeken op haar naam staan. Haar graphic novel Vincent, over Vincent van Gogh, verschijnt in meer dan 20 landen.

NRC Handelsblad noemt haar ‘één van de belangrijkste stripmakers van Nederland’ en ook The Times en The Guardian schreven lovende recensies. In 2009 ontving ze de Stripschapprijs voor haar oeuvre. De filosoof, de hond en de bruiloft; over Hipparchia, één van de eerste vrouwelijke filosofen, is haar meest recente graphic novel.

Daarnaast schrijft ze sinds 2021 voor Studio Kruis de scenario's van de populaire strip Jan, Jans en de kinderen die ook in de Libelle verschijnt.

Bij MENLU is Barbara externe adviseur voor de redactie waar nodig.

WILBERT VAN DER STEEN

Wilbert van der Steen (1966) woont in Zeist en begon in 1993 als illustrator en cartoonist. Uit zijn illustratieve schilderijen kwamen (prenten)boeken tot leven. Na zijn boek Pension Kat kwam hij tot de herinnering van zijn jeugddroom: strips maken.

Vanaf 2009 zette hij dan ook zijn stappen in de stripwereld. In 2013 brak Wilbert door met het kortverhaal Peter en de Wolf en ontmoette hij de Vlaamse schrijver Marc Legendre (Amoras, De Rode Ridder). Eind augustus 2014 verscheen hun eerste stripboek Ayak + Por 1, en volgden er nog twee.

In 2017 kreeg hij de Willy Vandersteenprijs voor zijn boek ZON en werd het album daarnaast genomineerd voor Album van het Jaar door Het Stripschap. Zijn vervolg op ZON getiteld LICHT won de Stripschappenning voor Album van het Jaar 2020.

Bij MENLU neemt Wilbert een stukje redactie op zich en adviseert hij de Uitgeverij waar nodig.

MIEL VANDEPITTE
BELGIË

Miel Vandepitte (1998) woont in Gent, België en studeerde in 2020 af aan de gerenommeerde LUCA School of Arts te Brussel, met een grote onderscheiding in Graphic Storytelling (beeldverhaal).

Als deel van de opleiding studeerde hij een semester door aan het Pacific North-West College Of Arts in Portland, Oregon (VS). Daar had hij les van onder andere Robert Alexander en Jonathan Hill, voor wiens short-comics anthologie Postscript hij in 2019 een kortverhaal tekende. In 2021 debuteerde hij met de graphic novel Centralia; een science-fiction/western waar de aarde zo sterk is opgewarmd dat het onmogelijk is erop te staan zonder te smelten.

Bij MENLU is Miel mede adviseur tekenwerk en tevens de vertrouwensman in één van de grootste striplanden ter wereld: België.